sibiuballettheatre@gmail.com +40 269 229 627
Logo Teatrul de Balet Sibiu
Comment are off

Emotia unei statistici si emotiile de dincolo de statistici

Ca un fouette care marcheaza punctul culminant al unui pas de deux. Intens, cu chipuri luminoase si emotii asemenea. Asa au trecut primii opt ani la Teatrul de Balet Sibiu. Ne apropiem de marcarea primei decade de activitate a baletului sibian, iar retrospectiva acestor ani marcheaza in istoria TBS, dincolo de cifre statistice, evenimente si premiere de tot felul, pe care intotdeauna le-am proiectat cu gandul la voi, publicul nostru.

Suntem primul teatru din Romania cu o componenta internationala a corpului de balet. Privita cu scepticism la inceput, aceasta idee a fost ulterior preluata de majoritatea teatrelor de balet din tara. Suntem, dupa opt ani de activitate, singurul teatru de balet din Romania care are in repertoriu un spectacol inspirat de opera lui Eugen Ionesco – poate singurul dramaturg roman recunoscut international. Este vorba despre spectacolul “Trilogie Ionesco”, ce a avut premiera la TBS inca din anul 2009. Suntem singurul teatru de balet din Romania care prezinta publicului cinci noi spectacole, in premiera, in fiecare an. Suntem singura companie de dans din Romania care a prezentat, in premiera absoluta, un spectacol de dans – teatru inspirat de romanul lui Dan Lungu – “Sint o baba comunista!” – roman reprezentativ pentru cultura romana, tradus in nu mai putin de zece limbi. Suntem in fiecare an aproape de tinerele generatii de dansatori, pentru care organizam “Concursul International de Dans Clasic si Contemporan”, un eveniment dedicat tinerilor dansatori, la care participa peste 200 de concurenti din Romania si din strainatate. Sustinem tinerii coregrafi, oferindu-le sansa de a pune in scena coregrafii create pentru o companie profesionista de dans. Am inceput totul in 2008, cu doar zece dansatori. Astazi suntem 35 de dansatori, o echipa tanara, in care media de varsta nu depaseste 21 de ani, dar care in ciuda tineretii sau poate tocmai datorita tineretii, isi doreste sa reuseasca acolo unde seniorii nu cred ca se poate. Se poate!

Intorcandu-ne la cifrele, care definesc, delimiteaza si pozitioneaza statistic o activitate intr-o zona sau alta, am avut bucuria la finalul anului trecut sa constatam o data in plus, statistic de aceasta data, cat de aproape de noi sunteti de fapt. Anul 2015 a marcat o crestere cu 79.41 % a vanzarii de bilete, comparativ cu anul precedent si o crestere cu 419,70% fata de anul 2009. Iar asta, dincolo de statistica, inseamna ca emotiile noastre toate au ajuns la voi, ca in fiecare an ati ales sa fiti mai aproape de noi, ca avem un loc aparte in sufletul vostru, ca suntem impreuna o comunitate tot mai mare a iubitorilor de balet, de dans, de emotie autentica, de arta nealterata de sensuri contemporane.

V-am vazut pe toti la fiecare spectacol. Am dansat intreg anul 2015 cu sala plina. Ne-am incarcat cu emotiile voastre, cu zambetul fiecaruia dintre voi la iesirea din sala de spectacol. Dincolo de bucuria si emotiile tuturor realizarilor pe care echipa TBS le-a marcat in toti acesti ani, cea mai mare bucurie pe care fiecare dintre noi o avem, si cei care apar pe scena TBS si cei de dincolo de scena, e dragostea pe care ne-o poarta publicul.

La inceput de an, vreau sa va multumesc tuturor pentru ca ne sunteti aproape, in ciuda uneori a tuturor problemelor mai mici, mai mari pe care le-am avut, va doresc tuturor sa aveti un an bun, imbelsugat si sper sa ramanem in sufletul vostru si in acest an.

Cu prietenie,

Ovidiu Dragoman

Director TBS