contact@sibiuballet.ro +40 269 229 627
Logo Teatrul de Balet Sibiu
Comment are off

Începe Concursul Internațional de Dans Clasic și Contemporan Sibiu – Young Stars Ballet Competition.  

Teatrul de Balet Sibiu YSBC 2017 (2)

Vineri, 27 octombrie 2017, începe la Sibiu Concursul Internațional de Dans Clasic și Contemporan – Young Stars Ballet Competition. Evenimentul, ajuns la ediția a X-a, aduce la Sibiu 121 de concurenți din România, Cehia, Macedonia, Bulgaria, Egipt, directori ai celor mai importante școli și teatre de balet din Germania, Franța, Elveția, Ucraina, Austria și Croația în juriul competiției și invitați de marcă în gala de închidere a evenimentului. Concursul va avea loc în perioada 27 – 29 octombrie 2017, pe scena Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu și se va încheia duminică, 29 octombrie 2017, cu ceremonia de decernare a premiilor și o gală internațională de balet.

Directori ai unora dintre cele mai bune școli de dans din Europa vin la Sibiu în weekend

Ediția din acest an a Concursului Internațional de Dans Clasic și Contemporan – Young Stars Ballet Competition îi va avea la masa juriului pe Steffi Scherzer – Director Artistic al Academiei de Dans din Zurich, Amanda Bennett – Directorul Școlii de Balet a Teatrului din Basel, Gregor Seyffert – Director artistic al State Ballet School Berlin, Jan Broeckx – Director al Academiei de Balet și al Universității de Muzică și Arte Munchen, Omar Taiebi – Director Pedagogic și Artistic al Școlii Naționale Superioare de Dans Marsilia, Franța, Zsolt Elek – reprezentant al Academiei de Balet din Viena, Kaygorodov Dmitry Evgenevich – Maestru de balet, distins de statul ucrainean cu titlul de „Excelență în Educație” și Viorel Dascălu – reprezentant al Teatrului Național de Operă și Balet Zagreb, Croația. Fiecare dintre jurații acestei ediții va oferi ca premiu celor mai buni concurenți câte o bursă de studii în cadrul școlilor de balet pe care le reprezintă fiecare.

 

 

 

Ovidiu Dragoman

Ovidiu Dragoman – Directorul Teatrului de Balet Sibiu

Teatrul de Balet Sibiu, cea mai tânără companie de balet profesionist din România, atât raportat la istoria de numai zece ani a teatrului, cât și la media de vârstă a dansatorilor, a depus eforturi încă din primul an de activitate în direcția susținerii, încurajării și promovării noilor generații de dansatori. Prin programele, evenimentele și proiectele noastre încercăm în fiecare an să aducem în fața publicului tânăra generație, să încurajăm creația artistică tânără și mai ales să creăm oportunități de afirmare și dezvoltare profesională a dansatorilor tineri. Un astfel de program, menit să încurajeze creația coregrafică tânără este programul „Geneza”, în cadrul căruia au debutat până acum, la Teatrul de Balet Sibiu, ca și coregrafi Aleisha Gardner, Kirill Ermolenko, Ovidiu Matei Iancu, Daniel Alexandru Dragomir, Mariana Gavriciuc, Russell Hewey, Joshua Legge, Jacob Connor și Keston Meyer.

Concursul Internațional de Dans Clasic și Contemporan – Young Stars Ballet Competition completează strategia noastră de susținere, promovare și încurajare a tinerei generații de dansatori și contribuie cu fiecare ediție a sa la transformarea orașului într-un reper important pe harta mondială a dansului. Ne bucurăm să avem în acest an atât de mulți concurenți la Sibiu, ne onorează și ne bucură totodată prezența atât de multor personalități din lumea dansului în juriul competiției și pe scena evenimentului. Le urez tuturor concurenților mult succes și sper ca experiența participării la această competiție să îi ajute pe fiecare în parte în formarea lor ca viitori dansatori profesioniști. Ovidiu Dragoman, Director Teatrul de Balet Sibiu

 

15 workshopuri pentru participanții la concurs, susținute de profesioniști ai scenei dansului

Caroline le Noane (Franța) – profesor de dans contemporan, Anja Ahcin și Ahmed Yehia (Egipt) – prim-soliști ai Operei de Stat din Cairo, Egipt, Kirill Ermolenko (Rusia) – prim-solist al Teatrului de Balet Sibiu și Anca Mândrescu (România) – profesor de dans de caracter – vor susține, în perioada 27 – 29 octombrie, cincisprezece workshopuri de dans clasic, dans contemporan, jazz, repertoriu, pas de deux și dans de caracter. Workshop-urile vor avea loc la studioul de repetiții al Ansamblului Folcloric Profesionist „Cindrelul Junii Sibiului” și pe scena Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu și sunt evenimente cu circuit închis, la care au acces doar concurenții înscriși în competiție.

Lorelei Bari

Lorelei Bari – Fondator Young Stars Ballet Competition

 

 

Am creat Young Stars Ballet Competition pentru a oferi viitorilor dansatori – mai ales tinerilor din România – oportunitatea de a obține burse de studiu și de a fi remarcați de personalități ale lumii dansului profesionist din Europa și America. YSBC este singurul concurs de balet şi dans contemporan din România care   beneficiază de un juriu compus numai din directori ai școlilor de prestigiu din Europa. Concursul se adresează elevilor/studenţilor între 8–22 ani, este structurat în două categorii distincte, în funcţie de numărul de ore de studii dedicate baletului clasic şi contemporan, astfel încât să ofere cât mai multe șanse tuturor copiilor. Ca element unic, în cadrul concursului sistemul de notare este compus din nota de la ora de balet clasic și din cea obținută pe scenă, dând astfel concurenților posibilitatea de a fi văzuți în cât mai multe ipostaze artistice și de a fi apreciați la justa valoare. Îi mulțumesc domnului Ovidiu Dragoman, director al Teatrului de Balet Sibiu, care crede în promovarea talentelor românești, a îmbrățișat această idee și a făcut posibilă organizarea acestui concurs de către Teatrul de Balet Sibiu şi Casa de Cultură a Municipiului Sibiu. Lorelei Bari – Fondator Young Stars Ballet Competition

 

 

Teatrul de Balet Sibiu YSBC 2017 (1)Prim-soliștii Teatrului de Stat Georgia și ai Operei din Cairo, Egipt, dansează duminică la Sibiu. Spectacolul este sold out.

Concursul Internațional de Dans Clasic și Contemporan Sibiu – Young Stars Ballet Competition se va încheia duminică, 29 octombrie 2017, cu ceremonia de decernare a premiilor și o gală internațională de balet, care se va dansa cu casa închisă. În cadrul galei vor performa, alături de invitații speciali și artiștii Teatrului de Balet Sibiu, parte dintre cei mai buni concurenți ai acestei ediții a concursului. Invitații speciali ai galei de balet sunt Anja Ahcin și Ahmed Yehia – prim-soliști ai Operei de Stat Cairo, Egipt – care vor dansa un pas de deux din baletul „Cleopatra”, Ecaterine Surmava și David Ananiashvili, prim-soliști ai Baletului de Stat Georgia, care vor aduce pe scenă un adagio din baletul tradițional georgian „Sagalobelli” și Cristian Preda, prim-solist, până în iulie 2017, al Operei Naționale București, care alături de Rio Sato, solistă a Teatrului de Balet Sibiu, va interpreta un pas de deux din baletul „Flăcările Parisului”. În premieră pe scena Teatrului de Balet Sibiu, în cadrul galei de balet de duminică, Kirill Ermolenko și Ayaka Nagai vor interpreta un pas de deux din baletul rus „The Bright Stream”.

Evenimentul de duminică va fi prezentat de realizatoarea TV Raluca Moianu și Aleisha Gardner – coregrafă a Teatrului de Balet Sibiu.

Informații pe larg despre cea de-a X-a ediție a Concursului Internațional de Dans Clasic și Comtemporan Sibiu – Young Stars Ballet Competition se găsesc pe siteul oficial al evenimentului www.ysbc.eu.