contact@sibiuballet.ro +40 269 229 627
Logo Teatrul de Balet Sibiu
Comment are off

Eugen Ionesco, primul scriitor roman membru al Academiei Franceze

150977Eugen Ionesco s-a nascut in 26 noiembrie 1909 la Slatina si a murit la Paris, in 28 martie 1994, ramanand pana astazi unul dintre cei mai cunoscuti dramaturgi romani la nivel international, primul scriitor roman membru al Academiei Franceze. Inca din copilarie, pe care o petrece atat in Romania cat si in Franta, Ionesco este urmarit de drama destramarii familiei sale, trauma ce a marcat definitoriu parcursul artistic al scriitorului de origine romana.

Dupa primele sale aparitii literare, poezii publicate in revista lui Tudor Arghezi “Bilete de papagal”, articole de critica literara sau incercarea de epica umoristica “Hugoliada: Viata grotesca si tragica a lui Victor Hugo”, debuteaza cu volumul de versuri “Elegii pentru fiinte mici”. Cea mai importanta scriere a sa in limba romana ramane volumul de eseuri critice “Nu!”, volum ce uimeste, deruteaza si vine cu un comic irezistibil, atacand in paginile sale numele cele mai importante ale literaturii romanesti ale acelor vremuri: Mihail Sadoveanu, Liviu Rebreanu, Camil Petrescu, etc.

Ionesco, apostolul roman al teatrului absurd

In 1966, “Setea si Foamea” si mai apoi “Regele moare” sunt primele piese de teatru care ii sunt puse in scena de cel mai important teatru din Franta “La Comedie Francaise”, iar patru ani mai tarziu, in 1970, primeste cea mai importanta distinctie fiind ales membru al Academiei Franceze. Intreaga opera a lui Ionesco este si astazi obiectul a sute de carti, studii, teze de doctorat, colocvii internationale, simpozioane sau festivaluri. Criticii disting doua perioade ale teatrului ionescian: prima, in care sunt cuprinse piese scurte, in care predomina comicul situatiilor elementare: Cantareata cheala, Lectia, Scaunele, etc., si a doua perioada, care cuprinde piese ca Ucigas fara simbrie, Rinocerii, Regele moare, etc., in care decorurile si actiunea pieselor incep sa prinda importanta, limbajul devine mai putin confuz si derutant pentru public, iar tragicul situatiilor ia progresiv locul comicului. Singuratatea, absurdul, izolarea, falsitatea sunt temele predominante ale teatrului ionescian, scena pieselor lui impletind necontenit comedia si tragedia.

Teatrul de Balet Sibiu este singura companie de dans din Romania ce are in repertoriu un spectacol de dans inspirat de cele trei piese de teatru absurd ale lui Eugen Ionesco: Lectia, Scaunele si Rinocerii. Spectacolul Trilogie Ionesco, realizat de Monica Fotescu – Uta va avea o reprezentatie pe scena TBS, miercuri, 24 iunie 2015, de la ora 19:00.

 

 

Foto