sibiuballettheatre@gmail.com +40 269 229 627
Logo Teatrul de Balet Sibiu
Comment are off

Premiera „Anna Karenina” se danseaza marti si miercuri la TBS

AnnaKarenina_TBS (3)Teatrul de Balet Sibiu prezinta marti, 24 noiembrie 2015 si miercuri, 25 noiembrie 2015, de la ora 19:00, premieraspectacolului de balet neoclasic „Anna Karenina”, dupa romanul omonim al lui Lev Tolstoi. Programat initial pentru data de 25 noiembrie, spectacolul se va dansa in doua zile, urmare a inchiderii de catre ISU Sibiu a Casei de Cultura a Sindicatelor Sibiu. Spectacolul se va dansa pe scena de spectacole a Cercului Militar, Bulevardul Victoriei, nr. 5, intrarea C.

Accesul publicului care a cumparat bilete la spectacol se va face in felul urmator: 
  • In data de 24 noiembrie vor avea acces la spectacol posesorii biletelor cu locuri pe randurile de la A la M; 
  • In data de 25 noiembrie vor avea acces la spectacol posesorii biletelor cu locuri pe randurile de la N la U. 

Spectacolul ii va avea in distributie si in data de 24 noiembrie, si in data de 25 noiembrie 2015 pe Ada Gonzalez (Spania) in rolul Annei Karenina, Ovidiu Matei Iancu (Romania) in rolul Alexei Vronski si pe Stefan Mester în rolul Alexei Karenin. Regia si coregrafia spectacolului sunt create de Ioan Tugearu, iar libretul este scris de Liana Tugearu. Muzica spectacolului este un colaj muzical din operele lui Ceaikovski, realizat de Ioan Tugearu si Antonel Oprescu. Scenografia spectacolului poarta semnatura scenografei Viorica Petrovici, iar costumele sunt realizate de tanara creatoare sibiana Anamaria Șut.

Ion_TugearuIoan Tugearu si-a facut studiile de dans cu Floria Capsali si Mitita Dumitrescu, absolvind ulterior Liceul de Coregrafie „Floria Capsali” din Bucuresti, Universitatea de Stiinte si Arte „Gheorghe Cristea” si UNATC. A facut parte si din prima promotie care a absolvit cursuri universitare de dans, de 2 ani, pentru coregrafi – initiate de Ministerul Culturii, in 1975. Ioan Tugearu a fost prim balerin al Operei Nationale din Bucuresti din 1965, iar din 1977 a montat spectacole de dans, in acelasi timp, din 1976, a fost si profesor la Liceul de Coregrafie din Bucuresti. Ioan Tugearu a fost directorul artistic si coregraful companiei Orion Balet Bucuresti, prima companie de stat, de dans contemporan, infiintata in Romania (1990 – 1992), consilier personal, in probleme de dans, al Ministerului Culturii si Cultelor (2004 – 2006) si director al Centrului National al Dansului Bucuresti. Ioan Tugearu a dansat, in tara si in strainatate, in numeroase roluri din compozitii de Glier, Scendrin (rol in care a obtinut un mare succes la Moscova in 1984), Delibes, Ceaikovski, Pugni-Glier-Vasilenko, Minkus, Bartok, Prokofiev, Trailescu si rolurile principale masculine in lucrari Stravinski, Ravel, Schubert, Berlioz si Ceaikovski, in coregrafii de Oleg Danovski, Tilde Urseanu si Vasile Marcu si in “Nunta in Carpati” de Paul Constantinescu, in coregrafia Floriei Capsali.

Mirela Simniceanu – asistent coregrafie
Mirela Simniceanu este absolventa a sectiei Coregrafie din cadrul Universitatii Nationale de Arta Teatral si Cinematografica “I. L. Caragiale” Bucuresti. Din anul 1978 este angajata a Operei Nationale Bucuresti, iar in 1992 a devenit solista a operei. A interpretat roluri in cele mai importante spectacole de balet clasic: “Frumoasa din padurea adormita”, “Lacul Lebedelor”, “Don Quijote”, “Coppelia”, “Spargatorul de nuci”, “Romeo si Julieta”, “Baiadera”, “La fille mal gardee”, etc. A activat in cadrul Companiei Orion din Bucuresti, a avut colaborari cu Teatrul Masca, Teatrul Evreiesc de Stat si Teatrul Excelsior. Mirela Simniceanu a realizat numeroase spectacole in calitate de asistent de coregrafie si miscare scenica.

Viorica Petrovici – scenografViorica_Petrovici
A absolvit Liceul de Muzica si Arte Plastice “Octav Bancila” din Iasi, a studiat la Institutul de Arte Plastice din Bucuresti, sectia scenografie, pe care l-a absolvit in 1981. A obtinut Titlul de doctor in teatrologie, in 2010, la Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica „I. L. Caragiale” din Bucuresti. A lucrat ca scenografa la Studiourile de Film Buftea intre 1981-1984, iar din anul 1984 este scenografa a Operei Nationale din Bucuresti si a Operei comice pentru copii din Bucuresti. Este profesor asociat UNATC si la Universitatea Nationala de Arte Bucuresti (UNARTE). Viorica Petrovici a realizat scenografia pentru numeroase spectacole de teatru, opera, opera comica pentru copii si spectacole de balet.

Ada Gonzalez
Nascuta in Barcelona in anul 1994, Ada Gonzalez a inceput sa danseze la varsta de patru ani la Company&Company Barcelona si a studiat baletul clasic timp de sase ani la “Centre de Dansa de Catalunya”, sub indrumarea lui Roser Munoz si Joan Boix. In 2011 a obtinut Premiul I in competitia internationala de dans “Certamen Internacional de Dansa Ciutat de Barcelona”. Si-a completat studiile cu profesori precum: Vincent Gros (Ballet du Capitole, Leipziger Ballet), Thomas Whitehead (Royal Ballet), Isabelle Ciaravola si Gil Isoart (Opera de Paris) si Lienz Chang (Ballet Nacional de Cuba). Ada Gonzalez este balerina a Teatrului de Balet Sibiu din stagiunea 2013 – 2014. La Teatrul de Balet Sibiu, Ada Gonzalez a interpretat rolul Clarei in spectacolul „Spargatorul de nuci”, Gulnara in spectacolul “Corsarul”, Odette/Odille in “Lacul Lebdelor”, Aurora in “Frumoasa din padurea adormita”. A castigat de asemenea locul trei la Competitia Mondiala de Balet Sibiu.

AnnaKarenina_TBS (5)

Ovidiu Matei Iancu
In anul 2002 a absolvit Liceul de Coregrafie „Floria Capsali” Bucuresti si a beneficiat de o bursa de studii la National Ballet School din Londra. Din anul 2002 pana in anul 2012 a fost prim solist al Operei Nationale din Bucuresti, iar timp de un an, in perioada 2012 – 2013 a fost solist al Tulsa Ballet din Oklahoma, SUA. A colaborat cu numeroase institutii de balet din tara si strainatate: Belgrad National Opera, Serbia, Bratislava National Opera, Slovacia, Novi Sad Opera, Serbia, L’Opera Nationale de Paris, Orlando Ballet SUA, Madinat Theatre Dubai, etc. A interpretat roluri solistice in cele mai cunoscute spectacole de balet clasic: „Giselle”, „Frumoasa din padurea adormita”, „Baiadera”, Don Quijote”, Spargatorul de nuci”, „Lacul Lebedelor”, „Corsarul”, Romeo si Julieta”, dar si in spectacole de dans contemporan: „Palladio”, Subway project”, „Tango. Radio and Juliet”, „Femei”, etc.

AnnaKarenina_TBS (4)Stefan Mester
Este absolvent al Liceului de Coregrafie si Arta Dramatica “Octavian Stroia” din Cluj-Napoca si al Liceului de muzica “Sigismund Toduta” – Cluj-Napoca. Stefan Mester este balerin al Teatrului de Balet Sibiu din anul 2011, pentru baletul sibian a interpretat roluri in spectacolele: “Lacul Lebedelor”, “Giselle”, “Corsarul”, “Mandarinul Miraculos”, “Spargatorul de nuci”, etc. Inainte de a se alatura baletului sibian a fost dansator al Operei Nationale din Cluj- Napoca, in perioada 2010 – 2011. Este castigator al premiului I la Festivalul International de Balet din Sighisoara in anul 2014.

Foto credit repetitii generale: TBS, fotograf: Ovidiu Matiu