contact@sibiuballet.ro +40 269 229 627
Logo Teatrul de Balet Sibiu
Comment are off

Premiera baletului comic “La fille mal gardee”, de Ziua Internationala a Dansului la TBS

La_fille_mal_gardee_TBS

 

 

Teatrul de Balet Sibiu prezinta miercuri, 29 aprilie 2015, data la care este celebrata, incepand cu anul 1982, Ziua Internationala a Dansului, premiera baletului comic “La fille mal gardee”. Spectacolul ii va avea in distributie la premiera, in rolurile principale pe Ada Gonzalez (Spania) – in rolul Lise, Ovidiu Matei Iancu (Romania) in rolul lui Colas, Alexandru Fotescu (Romania) – in rolul vaduvei Simone si Kenichi Murata (Japonia) in rolul lui Alain. Spectacolul va avea loc pe scena Casei de Cultura a Sindicatelor Sibiu, cu incepere de la ora 19:00 si are o durata aproximativa de doua ore. “La fille mal gardee”, un spectacol viu, colorat si plin de umor, apartine baletului clasic. Coregrafia originala a spectacolului a fost realizata de Alexander Gorsky si Heinz Spoerli. Adaptarea coregrafica a spectacolului de la Sibiu este realizata de Aleisha Gardner (Noua Zeelanda) si Alexandru Fotescu (Romania). Muzica spectacolului este compusa de Ferdinand Herold, Peter Ludwig Hertel si Ricardo Drigo. Scenografia este realizata de artistul vizual Ionut Marin. Spectacolul se va dansa in premiera la Teatrul de Balet Sibiu miercuri, 29 aprilie 2015 si va fi reluat la inceputul lunii mai, miercuri 6 mai 2015

 

Aleisha Gardner si Alexandru Fotescu coregrafii spectacolului 

Aleisha Gardner s-a nascut in Auckland – Noua Zeelanda, in anul 1987, si incurajata de mama sa, fosta balerina, a inceput Aleisha Gardner (Noua Zeelanda)cursurile de balet inca de la varsta de patru ani. La varsta de 16 ani s-a mutat la Melbourne – Australia, pentru a se alatura Scolii Nationale de Balet Australia. In 2004 a castigat titlul “Balerina anului” in Noua Zeelanda. Dupa ce a absolvit, obtinand “Diploma avansata in Arte” (dans clasic), a interpretat numeroase roluri in spectacole de balet, precum: “Frumoasa din padurea adormita”, “Corsarul”, “Giselle”, “Cenusareasa”, Spargatorul de nuci”. In anul 2008 s-a mutat in Romania, la Sibiu, unde activeaza ca balerina a Teatrului de Balet Sibiu. Prima coregrafie realizata pentru baletul sibian a fost cea pentru spectacolul de dans contemporan “Anotimpurile”, spectacol ce a avut premiera in februarie 2013. In anul 2014, Aleisha Gardner a realizat coregrafia spectacolului de balet neoclasic “Impetus” si a lucrat alaturi de Russell Hewey pentru coregrafia spectacolului de dans contemporan “Nota, va rog!”, ambele coregrafii fiind prezentate, in premiera, in cadrul spectacolului “Geneza”, care s-a desfasurat in Piata Mare din Sibiu. In cadrul spectacolului “Gala de balet”, din 28 ianuarie 2015, Aleisha Gardner a semnat coregrafiile momentelor “Grit”, “Reverie”, “Rapsodie” si a momentului care a incheiat gala de balet, iar alaturi de Russell Hewey a realizat coregrafia baletului comic “Tura-Vura. Uvertura”.

 

Alexandru Fotescu (Romania)Alexandru Fotescu a studiat baletul, in perioada 1987 – 1996, la Liceul de Coregrafie “Floria Capsali” din Bucuresti. Este unul din membrii fondatori ai Uniunii Dansatorilor din Romania.

Inca din timpul liceului castiga numeroase premii si titluri: 1993 – 1996: Premiul I la Olimpiada Nationala de Balet, 1994-1996: Premiul I la Olimpiada Internationala “Oleg Danovski”, in 1996 Grand Prix-ul “Festivalului Primaverii si al Prieteniei” si tot in 1996 Diploma de Merit a “Fundatiei Coregrafice Romanesti”. Intre anii 1996 si 2000 face parte din Baletul Operei Nationale Romane din Bucuresti, iar intre 1997 si 1998, pentru o scurta perioada, din Teatrul de Balet “Oleg Danovski“ din Constanta. Este invitat sa danseze in gale si spectacole de balet din Germania si Austria, dupa care se stabileste in Germania si danseaza in Teatrul Meininger, in perioada 2000-2003, si in Teatrul Dortmund, in perioada 2004-2006. Incepand cu anul 2003 sustine, in calitate de profesor sau de balletmaster, studii, stagii sau workshop-uri in Australia, Italia, Germania, Austria si Romania, printre care: 2003-2005: Ballettschule Fotescu in Meiningen- Germany, 2005-2008: Ballet Company/Academy Salzburg, Austria si 2006 – SIBA Salzburg-International Ballet Workshop- Austria, in perioada 2008-2009 este profesor in cadrul workshop-urilor internationale de balet organizate in Romania si in cadrul competitiei internationale de balet din Sibiu, Romania, in 2009 sustine cursuri in cadrul Colegiului Universitar de Dans si Academiei Artelor Spectacolului din Perth, Australia, iar din 2010 sustine open class in Dortmund, Germania. Din 2013 este invitat in calitate de maestru de balet la Teatrul de Balet Sibiu. In anul 2014 este invitat ca profesor in cadrul Workshopului Asociatiei M.B.A.S Bucuresti, iar in anul 2015 este membru al juriului in cadrul concursului Dance World Cup Anglia. Incepand cu 2004 este director al “Schlote Production GmbH”, iar din 2006 asistent de coregrafie pentru productii de teatru, opereta si musical.

 

Biletele pentru toate spectacolele Teatrului de Balet Sibiu pot fi cumparate de la Casa de Cultura a Municipiului Sibiu, Parcul Tineretului nr. 1, pot fi rezervate online pe siteul oficial al TBS www.sibiuballet.ro/bilete sau pot fi cumparate online pe siteul bilet.ro. Costul unui bilet este de zece lei, elevii, studentii si pensionarii beneficiind de 50% reducere.