contact@sibiuballet.ro +40 269 229 627
Logo Teatrul de Balet Sibiu
Comment are off

“Sint o baba comunista!” in premiera absoluta, in luna mai, la Teatrul de Balet Sibiu

Logo Teatrul de Balet SibiuTeatrul de Balet Sibiu pune in scena, in luna mai, in premiera nationala, spectacolul de dans – teatru “Sint o baba comunista!”, inspirat de romanul omonim scris de Dan Lungu. Spectacolul va avea la baza un libret scris de autorul romanului, coregrafia fiind realizata de tanara coregrafa neozeelandeza Aleisha Gardner. Montarea coregrafica de la Sibiu marcheaza o premiera absoluta la nivel national, Teatrul de Balet Sibiu fiind singura companie de dans din Romania care monteaza un spectacol inspirat de opera unui scriitor roman apreciat atat de publicul din Romania, cat si din strainatate. Spectacolul de dans – teatru “Sint o baba comunista!” va avea premiera la Teatrul de Balet Sibiu in data de 27 mai 2015 si va fi reluat miercuri, 3 iunie 2015.

“Sint o baba comunista!”, un roman tradus in zece limbi

Romanul “Sint o baba comunista!” de Dan Lungu a stat la baza piesei de teatru „Baba comunista”, a carei premiera a avut loc in 2010 la Teatrul Bouwkunde din Deventer, Olanda. Versiunea franceza a cartii a fost dublu nominalizata la Premiile Europene „Jean Monnet”, Franta, 2008, iar versiunea poloneza a fost nominalizata la premiul pentru literatura central-europeana „Angelus” in 2011. Romanul a fost tradus in franceza, maghiara, spaniola, germana, poloneza, bulgara, italiana, turca, croata si norvegiana.

Ne aflam la aproape zece ani de la caderea dictaturii ceausiste, cu putin timp inaintea alegerilor electorale. Emilia Apostoae, pensionara, care si-a trait cea mai mare parte a vietii sub regimul „puterii populare”, primeste un telefon de la Alice, fiica sa, emigranta in Canada, fiind indemnata „sa nu voteze cu fostii comunisti”. Acest telefon, urmat de alte discutii in contradictoriu, o arunca pe Emilia intr-o adevarata criza identitara, din care incearca sa se salveze rememorand trecutul si cautandu-si justificari, in ochii ei si ai fiicei, pentru propriile nostalgii. Insotiti mereu de umor si autoironie, ne intoarcem spre copilaria si adolescenta Emiliei, intram in miezul nostalgiei paradoxale dupa dictatura, pulsam in ritmurile vietii cotidiene si intelegem din interior problemele epocii.

download

 

„Dan Lungu are marele talent de a utiliza cu maiestrie stilul oral pentru a prezenta situatiile cu mult umor subversiv. El se situeaza in traditia marelui umorist ceh Jaroslav Hasek, creatorul bravului soldat Svejk. Este un autor de mare valoare al Romaniei postsocialiste, continuand timpurile de aur ale literaturii interbelice.” (Berliner Zeitung)

 

Dan Lungu - autorul romanului Sint o baba comunista!

 

Dan Lungu (n. 1969), director al Muzeului Literaturii Romane din Iasi este unul dintre cei mai apreciati si mai tradusi scriitori romani, membru al Uniunii Scriitorilor din Romania. La Polirom a publicat romanele Raiul gainilor (fals roman de zvonuri si mistere) (2004, 2007, 2010, 2012), Sint o baba comunista! (2007, 2010, 2011, 2013), ecranizat in regia lui Stere Gulea; in 2010, premiera piesei de teatru Baba comunista pe scena Teatrului Bouwkunde din Deventer, Olanda; in 2013, premiera maghiara la Teatrul „Katona József” din Budapesta, iar la Ateneul Tatarasi din Iasi premiera nationala a piesei; versiunea franceza a cartii dublu nominalizata la Premiile Europene Jean Monnet, Franta, 2008; versiunea poloneza nominalizata la Premiul pentru literatura central-europeana „Angelus”, 2011), Cum sa uiti o femeie (2009, 2010, 2011) si In iad toate becurile sint arse (2011, 2014), volumele de proza scurta Baieti de gasca (2005, 2013) si Proza cu amanuntul (2008) si a coordonat, in colaborare, volumele Tovarase de drum. Experienta feminina in comunism (2008), Str. Revolutiei nr. 89 (2009), Carti, filme, muzici si alte distractii din comunism (2014) si Fetita care se juca de-a Dumnezeu (2014). Carti ale sale au fost traduse in franceza, germana, italiana, spaniola, poloneza, slovena, maghiara, bulgara, greaca, norvegiana si turca.

 

 

 

„Teatrul de Balet Sibiu are astazi cel mai bogat repertoriu de spectacole din tara. Avem in repertoriu, deja, aproape toate titlurile importanteOvidiu Dragoman - Directorul Teatrului de Balet Sibiu din baletul clasic. O constanta a activitatii noastre este incercarea de a dezvolta o noua directie repertoriala, prin realizarea de coregrafii neoclasice si contemporane. Publicul din Sibiu a evoluat mult in ultimii ani. Daca la inceput doar titlurile mari ale baletului clasic erau cautate de spectatori, acum ne bucuram sa avem sali pline si cand montam coregrafii contemporane. Anul acesta ne-am bucurat in primele trei luni din an de un public numeros la fiecare dintre spectacolele puse in scena. La Sibiu, avem un public care are o cultura a avangardei, are gustul educat pentru produse culturale si mai ales are o mare deschidere pentru dans. Montarea in premiera absoluta la Teatrul de Balet Sibiu a acestei coregrafii, „Sint o baba comunista!”, inspirata de romanul cu acelasi nume, tradus in zece limbi, este parte a strategiei noastre de diversificare a repertoriului de spectacole prin valorificarea patrimoniului cultural romanesc. Vrem sa demonstram, o data in plus, ca si limbajul coregrafic poate atinge toate subtilitatile unui mesaj fin transmis de carte, vrem sa demonstram, o data in plus, maiestria unor tineri dansatori de a transmite emotii autentice si puternice. Vrem mai ales sa dam sansa tinerei generatii de coregrafi de a aduce suflul lor nou, proaspat si noua viziune in miscarea coregrafica romaneasca.” Ovidiu Dragoman, Director Teatrul de Balet Sibiu

 

Aleisha Gardner (Noua Zeelanda)„Este de departe una dintre cele mai mari provocari ale carierei mele, dar nu va pot spune cat sunt de fericita si de entuziasta ca am sansa sa realizez acest spectacol. Se spune ca atunci cand iti doresti ceva, daca reusesti sa proiectezi mental imaginea a ceea ce iti doresti, atunci in mod cert vei reusi sa iti atingi scopul. Mi-am dorit dintotdeauna sa realizez un spectacol inspirat de suflul acestei tari. De oamenii ei. De trecutul ei. De cultura ei. Romania are un farmec aparte. Traiesc in Romania de sase ani. Doar de sase ani. Romania este o societate diferita de cea din Noua Zeelanda, dar in toti acesti ani am ajuns sa iubesc aceasta tara. Logodnicul meu este roman, urmeaza sa ne casatorim in acest an, am avut sansa si datorita relatiei noastre sa cunosc aceasta tara. As recomanda oricand tuturor prietenilor mei, cu cea mai mare caldura, sa viziteze acesta tara pentru ca are un patrimoniu cultural si istoric urias. Fiecare artist are un moment in cariera sa care ii marcheaza evolutia artistica. La Teatrul de Balet Sibiu am crezut ca am trait deja acest moment atunci cand domnul Dragoman mi-a oferit prima data sansa sa realizez o coregrafie. Sa realizez un spectacol inspirat din trecutul recent al acestei tari este cum am mai spus deja o mare provocare, dar nu imi aduc aminte sa fi fost vreodata mai fericita in vreun proiect. Am sentimentul acela al unei puternice convingeri, ca, alaturi de toti dansatorii atat de talentati ai baletului sibian, vom pune in scena un spectacol fabulos.” Aleisha Gardner, coregraf

Biletele pentru toate spectacolele Teatrului de Balet Sibiu pot fi cumparate de la sediul Casei de Cultura a Municipiului Sibiu (Parcul Tineretului, nr. 1) de luni pana joi in intervalul 8:00 – 16:00, respectiv vinerea in intervalul orar 8:00 – 13:30. Biletele pot fi cumparate si online pe siteul bilet.ro sau pot fi rezervate pe siteul oficial al TBS: www.sibiuballet.ro/bilete. Costul unui bilet este de zece lei. Elevii, studentii si pensionarii beneficiaza de 50% reducere.