contact@sibiuballet.ro +40 269 229 627
Logo Teatrul de Balet Sibiu
Comment are off

Trei coregrafii in premiera absoluta inchid, in aceasta seara, stagiunea TBS

geneza_60x45cm_2Teatrul de Balet Sibiu prezinta in aceasta seara, miercuri 15 iulie 2015, de la ora 21:00, in Piata Mare Sibiu, ultimul spectacol din stagiunea 2014 – 2015 –  editia a doua a evenimentului “Geneza”. Evenimentul va aduce pe scena trei coregrafii in premiera absoluta: “Escapada urbana”, “Nichita” si “9 pasi”, realizate de Aleisha Gardner si Russell Hewey – balerini ai Teatrului de Balet Sibiu. Pentru spectacolul din aceasta seara au fost amplasate in Piata Mare 1000 de scaune, accesul publicului la eveniment fiind gratuit.

“Escapada urbana” – o coregrafie despre povestile ce dau viata orasului

Coregrafia de balet neoclasic „Escapada urbana“ este realizata de Russell Hewey, pe muzica lui Francis Poulenc. Momentul este inspirat de viata de noapte a unei metropole americane. Vazuta de la inaltimea unui zgarie nori, metropola poate parea un furnicar intr-o nesfarsita miscare. Baletul “Escapada urbana” coboara in mijlocul vietii de noapte a metropolei si descopera acolo un colaj dinamic al tuturor trairilor, povestilor, aventurilor ce dau suflet peisajului urban si care de multe ori se pierd in imensitate. Din distributia acestui moment coregrafic fac parte: Iaela Buldan, Elena Canali, Ayaka Nagai, Aina Sanxo, Satomi Netsu, Arisa Mori, Ada Gonzalez, Abigail Cockrell, Eisho Suzuki, Igor Tauber, Elliot Bourke, Justin Zee, Claudiu Buldan.

“Nichita” – spectacol de dans contemporan, inspirat de poeziile lui Nichita Stanescu

„Nichita“ este al doilea moment coregrafic realizat de Russell Hewey si prezentat in premiera absoluta in cadrul evenimentului „Geneza“. Muzica spectacolului este un colaj din Erik Satie, George Enescu, Zoe Keating, Alfred Schnittke, iar din distributie fac parte Abigail Cockrell, Yvonne Slingerland, Shahnee Page, Agnes Kiehl, Florette Jager, Claudiu Buldan, Elliot Bourke. Coregrafia “Nichita” “traduce” in dans, patru lucrari ale poetului Nichita Stanescu: “Lectia despre cerc”, “Poem”, “Necuvintele” si “Nod 19”, oferind o alta interpretare a acestora. O reintrepretare vizuala, in pasi de dans.

“9 pasi” –  cea mai noua creatie coregrafica a Aleishei Gardner 

A treia coregrafie prezentata in cadrul evenimentului „Geneza“ se numeste „9 pasi“ si este realizata de Aleisha Gardner. Inspirata de studiul psihologului Erik Erikson despre etapele psihologice ale vietii, Aleisha Gardner propune o incursiune in sufletul individului pe parcursul vietii acestuia si dincolo de ea. O coregrafie despre viata. Despre speranta, vointa, scop, competenta, fidelitate, dragoste, grija, intelepciune. Rolul solistic in coregrafia „9 pasi“ ii apartine dansatorului Keston Meyer (SUA). Din ansamblu fac parte: Abigail Cockrell, Ada Gonzalez, Agnes Kiehl, Aina Sanxo, Andreea Simionas, Arisa Mori, Ayaka Nagai, Elena Canali, Florette Jager, Iaela Buldan, Mirela Grosu, Satomi Netsu, Shahnee Page, Yuri Yoshida, Yvonne Slingerland, Claudiu Buldan, Eisho Suzuki, Elliot Bourke, Igor Tauber, Justin Zee, Kenichi Murata, Russell Hewey, Stefan Mester.

Aleisha Gardner (Noua Zeelanda)Aleisha Gardner, sase ani la Teatrul de Balet Sibiu

Aleisha Gardner s-a nascut in Auckland – Noua Zeelanda, in anul 1987, si incurajata de mama sa, fosta balerina, a inceput cursurile de balet inca de la varsta de patru ani. La varsta de 16 ani s-a mutat la Melbourne – Australia, pentru a se alatura Scolii Nationale de Balet Australia. In 2004 a castigat titlul “Balerina anului” in Noua Zeelanda. Dupa ce a absolvit, obtinand “Diploma avansata in Arte” (dans clasic), a interpretat numeroase roluri in spectacole de balet, precum: “Frumoasa din padurea adormita”, “Corsarul”, “Giselle”, “Cenusareasa”, Spargatorul de nuci”. In anul 2008 s-a mutat in Romania, la Sibiu, unde activeaza ca balerina a Teatrului de Balet Sibiu. Prima coregrafie realizata pentru baletul sibian a fost cea pentru spectacolul de dans contemporan “Anotimpurile”, spectacol ce a avut premiera in februarie 2013. In anii care au urmat, Aleisha Gardner a realizat coregrafia spectacolului de balet neoclasic “Impetus” si a lucrat alaturi de Russell Hewey pentru coregrafia spectacolului de dans contemporan “Nota, va rog!”, ambele coregrafii fiind prezentate, in premiera, in cadrul spectacolului “Geneza”, care s-a desfasurat in Piata Mare din Sibiu, in anul 2014. Anul acesta, in cadrul spectacolului “Gala de balet”, din 28 ianuarie, Aleisha Gardner a semnat coregrafiile momentelor “Grit”, “Reverie”, “Rapsodie” si a momentului care a incheiat gala de balet, iar alaturi de Russell Hewey a realizat coregrafia baletului comic “Tura-Vura. Uvertura”. Alaturi de Alexandru Fotescu a realizat adaptarea coregrafica a spectacolului de balet clasic “La fille mal gardee”, care a avut premiera la Teatrul de Balet Sibiu in 29 aprilie. Aleisha Gardner a realizat  de asemenea coregrafia spectacolului de dans – teatru “Sint o baba comunista!”, dupa romanul omonim de Dan Lungu, prezentat in premiera nationala, in data de 27 mai 2015.

RussellHewey_foto@CornelMosneagRussell Hewey, un american indragostit de Sibiu

Originar din Maine, Statele Unite ale Americii, Russell Hewey a absolvit Scoala de Balet Portland si a activat ca balerin, pana in anul 2010 cand a venit si a ramas la Sibiu, in numeroase companii de balet din SUA: “Portland Ballet”, “Ballet New England”, “Konservatoriet Dance Ensemble”, “Ajkun Ballet Theatre” si “Jose Mateo Ballet Theatre”. A venit in Romania, la Sibiu, in anul 2010 si inca de atunci a ramas balerin al teatrului sibian, unde a interpretat roluri in spectacole de balet clasic, precum: “Spargatorul de nuci”, “Romeo si Julieta”, “Corsarul”, “Frumoasa din padurea adormita”, “Don Quijote”, La fille mal gardee”, “Carmen”, “Raimonda”, “Coppelia”, “Lacul Lebedelor”, dar si in productii de dans contemporan sau neoclasic, precum “Trilogie Ionesco”, in coregrafia Monicai Fotescu Uta, “Mandarinul Miraculos”, in coregrafia lui Oleg Danovski Jr, „Impetus“, „Anotimpurile“, „Sint o baba comunista!“. In anul 2014 a realizat pentru spectacolul “Geneza”, desfasurat in Piata Mare, o coregrafie de balet clasic – “Concert en bleu” si alaturi de colega sa de scena Aleisha Gardner a lucrat pentru coregrafia spectacolului “Nota, va rog!”, un spectacol de dans contemporan savuros, plin de umor si buna dispozitie. In 2015, pentru spectacolul “Gala de balet”, din 28 ianuarie 2015, Russell Hewey a realizat coregrafia momentului “Intermezzo” si alaturi de Aleisha Gardner coregrafia baletului comic “Tura-Vura. Uvertura”. Un alt moment coregrafic pe care Russell Hewey l-a realizat, alaturi de Aleisha Gardner, pentru Teatrul de Balet Sibiu, in anul 2015, este „Ca pe lunca“, moment prezentat in cadrul galei de balet din 8 iulie.

Foto credit Cornel Mosneag