sibiuballettheatre@gmail.com +40 269 229 627
Logo Teatrul de Balet Sibiu
Comment are off

Trilogie Ionesco, la inceput de martie, la TBS.

Teatrul de Balet Sibiu prezinta miercuri, 2 martie 2016, de la ora 19:00, unul dintre cele mai indragite spectacole din repertoriul neoclasic al TBS. Este vorba despre productia „Trilogie Ionesco”, inspirata de piesele de teatru scrise de Eugen Ionesco: Lectia, Scaunele si Rinocerii. TBS este singura companie de dans din Romania care are in repertoriu un spectacol inspirat de piesele de teatru scrise de Eugen Ionesco.

Productia TBS „Trilogie Ionesco” a avut premiera la Teatrul de Balet Sibiu in data de 14 octombrie 2009, fiind unul dintre spectacolele care  se bucura de aprecierea publicului, chiar si la sase ani de la premiera. Regia si coregrafia spectacolului sunt semnate de coregrafa Monica Fotescu – Uta, iar dramatizarea il are ca autor pe Christian Baier.  Muzica spectacolului, colaj alert, viu, antrenant, realizat de coregrafa Monica Fotescu – Uta, din Antonio Vivaldi, Thomas Tallis, Edith Piaf, Art Blakey, poarta spectatorul intre sonoritati clasice si ritmuri contemporane, oferind in acelasi timp ragaz de meditare la subiectul spectacolului si completand in mod perfect ideea de baza a coregrafei.

Monica Fotescu - Uta

Monica Fotescu – Uta

“Ionesco face parte din cultura noastra, fiind un moralist, un apostol al absurdului, un realist ireal. Subiectul acestor piese este diminuat, accentul mutandu-se pe structura interioara a omului, indiferent de epoca istorica, de societate sau de particularitatile psihologice. Temele frecvente ale teatrului absurd sunt: lipsa de sens a existentei, golul sufletesc, incapacitatea comunicarii interumane, neputinta individului de a gasi un sens vietii, imposibilitatea de a pune omul in acord cu societatea si rigorile ei. Personajele sunt “noneroi”, situati intre tragic si comic, dominati de automatisme, exprimand banalitati sau enunturi absurde, lipsiti de personalitate si consistenta caracteriala, reprezentativi pentru anonimii ce alcatuiesc, de veacuri, omenirea. Ionesco este un polistilist care lucreaza consecvent la marea lui tema de viata: omul si societatea. Folosindu-ma de arta non-verbala a dansului am incercat sa reprezint continuturile artistice complexe ale lucrarilor sale si sa le traduc intr-un limbaj scenic. Acest spectacol are intentia sa familiarizeze publicul si sa le aduca mai aproape de suflet trei capodopere ale lui Eugen Ionesco: Lectia, Scaunele si Rinocerii. Mijlocul fundamental este gradatia, ce sta la baza acumularii tensiunii si care tine spectatorul in suspans. De asemenea, foarte importanta este evolutia personajelor si la nivelul fizionomiei, ca expresie a evolutiei sau involutiei psihice. Piesele sale au si o functie constructiva pentru ca obliga cititorul sa gandeasca, sa problematizeze, lasand posibilitatea interpretarii proprii. Fiecare din noi se poate recunoaste cu siguranta in unul sau mai multe personaje si se poate cufunda sau contopi imaginar cu acesta. Transpunerea in balet este o adevarata explorare, pe care am trait-o si resimtit-o cu toti porii.”  Monica Fotescu Uta

Decorurile spectacolului sunt realizate de scenograful sibian Alin Gavrila, iar costumele de designerul Carmen Siminie. Repunerea in scena este realizata de coregraful Alexandru Fotescu.

 

Monica Fotescu - Uta

Monica Fotescu – Uta

 

 

 

Monica Fotescu Uta a absolvit Liceul de Coregrafie “Floria Capsali” din Bucuresti si s-a perfectionat la Academia de Dans Clasic “Princesse Grace” din Monte Carlo. A fost angajata a Operei Nationale din Bucuresti, a teatrelor de balet din Nancy si Dusseldorf si ca prim solista in Meiningen. A participat la renumite festivaluri internationale de balet din Hong Kong, Irlanda, Italia si Cehia, a fost artist invitat al Baletului National Rus si a luat premiul intai la concursul “Oleg Danovski” in 1996. Debutul coregrafic il face pentru Opera Nationala Bucuresti, de atunci semnand coregrafia pentru numeroase spectacole de dans clasic sau contemporan, in teatre din Romania si din strainatate.

 

 

 

 

Yvonne Slingerland (menajera), Ayaka Nagai (eleva) si Ovidiu Matei Iancu (profesorul) in Lectia

Yvonne Slingerland (menajera), Ayaka Nagai (eleva) si Ovidiu Matei Iancu (profesorul) in Lectia

Aina Sanxo (batrana) si Russell Hewey (batranul) in Scaunele.

Aina Sanxo (batrana) si Russell Hewey (batranul) in Scaunele.

Claudiu Buldan (Berenger), Ada Gonzalez (Daisy) si Elliot Bourke (Jean) in Rinocerii.

Claudiu Buldan (Berenger), Ada Gonzalez (Daisy) si Elliot Bourke (Jean) in Rinocerii.

Foto credit spectacol: TBS – fotograf Ovidiu Matiu; fotografii coregraf – Monica Fotescu – Uta.