sibiuballettheatre@gmail.com +40 269 229 627
Logo Teatrul de Balet Sibiu
Comment are off

DinDor’NdoR, un spectacol de Gigi Căciuleanu, în cadrul FITS 2024

Teatrul de Balet Sibiu prezintă sâmbătă, 22 iunie 2024, în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu [FITS] premiera spectacolului , „DinDor’NdoR”, un spectacol de Gigi Căciuleanu, pe muzica lui Dan Dediu, un spectacol coregrafic tandru și delicat, în care te pierzi cu aceeași admirație cu care ai contempla o pictură. Spectacolul este o coproducție Teatrul de Balet Sibiu și Fundația Art Production, cu sprijinul JTI. Spectacolul va avea loc la Fabrica de Cultură – UniCredit – Sala „Eugenio Barba” de la ora 19:00. 

„DinDor’NdoR – Muzica lui Dan Dediu, m-a inspirat în compunerea unei “lumi” în care trupurile (femei, bărbați, cupluri, grupuri) evoluează într-un spațiu scenografic inventat, și realizat ca și costumele, de Viorica Petrovici.
DinDor’NdoR – O coregrafie traversată de ideea că fiecare dansatoare / dansator reprezintă o complexă geometrie a trupului, înscrisă într-un soi de matematică spațială (structuri, forme și/sau simboluri) materializată și printr-o serie de accesorii-metafore.” Gigi Căciuleanu 

DinDor’NdoR, un spectacol de Gigi Căciuleanu // Credit foto: TBS, Ovidiu Matiu // moment din repetiții

 

Gigi Căciuleanu, sursa foto FITS (sibfest.ro)

Gigi Căciuleanu este cunoscut pe întreg mapamondul pentru cariera sa de dansator și coregraf. A dansat în compania Pinei Bausch și a Mayei Plisetskaya, a primit medalia Steaua României în rang de Cavaler, a fost decorat de statul francez cu gradul de Chevalier des Arts et Lettres, iar în 2012 a fost numit Profesor Honoris Causa al Universității de Artă din Târgu Mureș. Influența cea mai puternică, maestrul absolut, rămâne însă pentru el propria profesoară, Miriam Răducanu, de la care a învățat să vadă și să gândească dansul. Cu un record de peste 300 de spectacole puse în scenă, Gigi Căciuleanu continuă să creeze și să predea tehnica sa specifică. Sub formă de ateliere și cursuri magistrale, ținute în cadrul instituțiilor de prestigiu din întreaga lume, reușește să transmită stilul său original de dans contemporan. Gigi Căciuleanu a fost trimis la cursuri de dans încă de la 4 ani, pentru că firea lui i-a făcut pe cei apropiați să-l considere un copil neastâmpărat care trebuia să își consume energia. De-a lungul carierei, a ajuns să creeze spectacole pentru cei mai importanți balerini la nivel mondial: Maya Plisetskaya, Pina Bausch, Svetlana Beriosova, Jean-Christophe Paré, Jean Guizerix sau Wilfride Piollet. A înființat, la Paris, Compania Gigi Căciuleanu. Între 2001 și 2013, este coregraf principal și director artistic al Baletului Național Santiago de Chile. În 2007, sub egida Fundației Art Production, la București, trupa Gigi Căciuleanu Romania Dance Company, cu care dansează până în ziua de azi în țară și în Europa, vede luminile rampei. Dintre spectacolele sale, amintim: Stimmung, pe muzica Mariei Tănase, Mess around, pe muzica lui Ray CharlesVerdi, Requiem, Actos de mor, Cartoons, Saxografia, Alter Mahler, D’ale noastre, Imagine all the people, Mozart steps, Un minut de dans sau Uf!!!.

 
DinDor’NdoR
Un spectacol de: Gigi Căciuleanu
Muzica : Dan Dediu
Interpreți : Teatrul de Balet Sibiu – Director Ovidiu Dragoman
Asistentă coregrafie: Lelia Marcu-Vladu
Decor, costume, măști: Viorica Petrovici
Light design: Cristian Simon
Elemente recuzită: Gigi Căciuleanu / Realizare: Viorica Petrovici
Realizare montaj muzical & video: Tudor Mareș
Dansatori: Alba Fernandez – Spania; Ayaka Nagai – Japonia; Beatriz Reis – Portugalia; Guido Sarnataro – Italia; Hana Saito – Japonia; Henrique Ferreira – Portugalia; Kenichi Murata – Japonia; Marta Parise – Italia; Milei Lee – Japonia; Nathaniel Lillington – Marea Britanie; Mattia Longhitano – Italia; Sara Zanzon – Italia; Vasco Yu Belo – Portugalia; William Davols – Marea Britanie
Personal Tehnic: Liviu Cornea, Bogdan Prisecaru, Horia Suciu, Man Rares, Daniel Boanches, Alin Faloba, Stepan Dragoman
Colaboratori: David Mario, Eusebiu Schiopu, Claudiu Nechifor
Producători: Teatrul de Balet Sibiu in parteneriat cu Fundatia Art Production cu sprijinul JTI
Co-producători: Fundatia Art Production cu sprijinul JTI
Durata: 1h 10min
Data premierei: 22.04.2024

DinDor’NdoR, un spectacol de Gigi Căciuleanu // Credit foto: TBS, Ovidiu Matiu // moment din repetiții

Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, 830 de evenimente și 5000 de artiști din 82 de țări
Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS), unul dintre cele mai mari și importante festivaluri de teatru din lume, are loc anul acesta la Sibiu în perioada 21 iunie – 30 iunie, tema ediției cu numărul 31 fiind PRIETENIE. FITS are 830 evenimente incluse în program și așteaptă peste 5000 de artişti din 82 de țări. Printre noutăţile din acest an se numără o schimbare de structură pentru Bursa de Spectacole, evenimentul asociat FITS, care reprezintă o platformă de dialog între tinerii artişti, operatorii culturali, instituţiile de spectacole şi reţelele culturale. Ediţia din acest an va include şi un bogat sezon francez, care va celebra cei 100 de ani ai Institutului Francez în România, precum şi un amplu sezon polonez, care va oferi o avanpremieră a Sezonului Cultural România-Polonia 2024-2025.